Wednesday, December 8, 2010

Pil pelangsing pembawa MAUT!!!!

Sudah menjadi fitrah semulajadi setiap wanita ingin kelihatan cantik dan memiliki bentuk tubuh yang menarik. Kebanyakan wanita beranggapan bahawa tubuh yang langsing melambangkan kecantikan dan kejayaan seseorang individu. Dengan penampilan sebegitu mereka lebih berkeyakinan apabila berhadapan dengan masyarakat umum.

Baru-baru ini heboh diperkatakan tentang kes pil langsing badan yang telah menyebabkan seorang warga Singapura meninggal dunia berikutan hatinya gagal berfungsi, manakala seorang lagi terpaksa menjalani pemindahan hati. Sekurang-kurangnya ada 13 lagi kes berkaitan sedang dirawat di hospital. Apakah ini satu trend wanita masa kini, sanggup bergadai nyawa untuk memiliki tubuh yang langsing? Walau apapun persoalannya, amalan ini bukan sahaja merugikan malah tanpa disedari boleh membahayakan kesihatan dan mengancam nyawa sendiri.

Dalam kejadian di atas, pil langsing herba yang mereka gunakan telah dikesan mengandungi “fenfluramine” dan ‘nicotinamide” yang telah diharamkan penggunaan dan penjualannya hampir di seluruh dunia.

Apakah itu Fenfluramin?

Fenfluramin tergolong dalam kumpulan ubat anoretik yang bertindak mengurangkan paras serotonin di dalam otak. Ia merencat selera makan dan seterusnya mengakibatkan pengambilnya mengalami penyusutan berat badan. Serotonin ialah sejenis bahan kimia yang berfungsi sebagai pengutus saraf di dalam otak.

Ia juga bertindak menghalang serotonin di dalam plasma darah daripada diserap ke dalam platelet (sel-sel pembekuan dalam darah) menyebabkan paras serotonin di dalam darah meningkat.

Apabila kandungan serotonin terlalu tinggi dalam darah ia boleh merosakkan salur darah terutama pada paru-paru dan jantung, kerosakan injap jantung, kelenjar tiroid membengkak, kerosakan hati, tekanan darah tinggi, strok serta gangguan mental. Kegagalan fungsi hati pula boleh berlaku dalam masa satu minggu hingga sebulan jika diambil secara berlebihan. Sekiranya diambil secara berterusan dalam jangkamasa yang lama, ia boleh mengakibatkan radang hati (hepatitis).

Pada kebiasaanya fenfluramin digunakan untuk merawat kes kegemukan melebihi 20 peratus berat badan yang dicadangkan. Ia boleh menurunkan sebanyak 10 peratus berat badan manakala dalam sesetengah kes sehingga antara 15 dan 20 peratus. Ia juga disyorkan kepada pesakit diabetes yang gemuk bagi membantu menurunkan berat badan mereka untuk mengelakkan risiko lain.

Kesan sampingan akibat mengamalkan pil langsing antaranya ialah cirit-birit, mual mulut menjadi kering, hipertensi, sukar hendak tidur, rasa panas badan, berdebar-debar, sakit dada, berpeluh dan kerap membuang air kecil.

Walaupun kebanyakan jenama pil pelangsing telah diharamkan di negara kita, tetapi masih ada lagi yang boleh diperolehi secara haram. Pengambilan pil-pil ini hanya akan mengundang bahaya kerana kebiasaanya ia tidak dilabel dengan lengkap dan pengguna sukar untuk mengenalpasi kesan akibat penggunaannya.

Ingatlah! Untuk melangsing badan TIADA jalan pintas, TIADA pil MAGIK dan nikmat yang paling baik ialah memiliki tubuh badan yang sihat.


##Pemakanan yang betul iaitu rendah lemak, tinggi karbohidrat dan tinggi gentian.

##Rajin bersenam, sekurang-kurangnya 20 minit, kali seminggu.

## Nasihat doktor diperlukan jika ingin mencuba ubat pelangsing.

##LAST BUT NOT LEAST GUNALAH CORSET PREMIUM BEAUTIFUL,70% UTK KESIHATAN 30% UTK KECANTIKAN!!!

contact me-0194238078-munn

No comments:

Post a Comment